top of page

Is het nodig om de vacht van uw kat te kammen? De kattenvacht

De meeste katten hebben geen hulp nodig bij hun vachtverzorging. Een kat poetst zijn vacht iedere dag zelf. Met hun tong met haakjes erop likt een kat daarbij losgelaten haren uit de vacht. Deze wolharen slikt een kat in. De dekharen zijn wat lastiger in te slikken en die vindt u dan vaak in de omgeving tijdens de rui periode.

Zolang een kat een mooie vacht heeft zonder bijvoorbeeld klitten of vuil hoeft u helemaal niks te doen. De kat kan prima zelf voor zijn vacht zorgen! Wel is het goed om een kat te laten wennen aan vachtverzorging en aanraking mocht dit in de toekomst nodig zijn.

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waarom een kat zijn vacht niet of niet goed genoeg zelf kan verzorgen en hulp nodig heeft. Hierbij is het belangrijk om de kat op een goede manier te helpen. Dit kan zijn dat er bijvoorbeeld klitten verwijderd moeten worden of de vacht schoon gemaakt moet worden. Een aantal rassen hebben vaker hulp nodig door hun lichaamsbouw of door hun dikke of lange vacht. Er worden ook meer problemen gezien tijdens de rui of met een droge atmosfeer.

Regelmatig is er ook een oorzaak te vinden waardoor een kat zijn vacht tijdelijk of al een lange tijd niet meer goed verzorgt. Er kan sprake zijn van (tijdelijke) stress, lichamelijke problemen, zoals artrose, problemen in de mond of overgewicht.

Er zijn veel katten die op de verkeerde manier geholpen worden met verkeerd materiaal. Zo zijn er kammen die als doel hebben om zoveel mogelijk haren eruit te kammen. Deze kammen maken geen onderscheid in gezonde haren die nog moeten blijven zitten en losse haren die er wel uit mogen. Door regelmatig gezonde haren eruit te kammen of te plukken krijgt een kat een slechtere vacht met meer problemen.

Gelukkig kan de kattenvacht ook op een betere manier verzorgt worden en dat leg ik u graag uit!

In mijn opleiding katten trimmen bij het Huisdier Kennis Instituut te Bunnik heb ik geleerd om katten te behandelen op een kat- en vachtvriendelijke en niet-invasieve manier.


Recente berichten
Archief
bottom of page